Spis treści
Dynia z piekarnika. Sezonowy przysmak
Polecamy sezonowy przepis z najnowszej książki Samar Khanafer. „Dukkah, kumin i włoszczyzna”. Autorka zachęca do wypróbowania wegetariańskich potraw kuchni bliskowschodniej. Tak przygotowana dynia ma wyrazisty smak, pięknie pachnie i apetycznie wygląda. To rewelacyjne danie na jesień.
Dynia ma słodki, mało skomplikowany smak, który idealnie kontrastuje z chili, tahini i kwaskowatym za’atarem. Podczas pieczenia skórka delikatnie się karmelizuje, a środek skrywa słodkie, kremowe wnętrze. To danie możecie serwować jako przystawkę albo lekką jesienną kolację. Idealnie sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno – czytamy w książce Samar Khanafer „Dukkah, kumin i włoszczyzna”.
Pieczona dynia z za’atarem i sosem taratour – przepis
czas przygotowania: ok. 30-40 minut
porcja dla 2 -3 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 dynia hokkaido,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- pół szklanki migdałów w słupkach lub orzechów włoskich,
- 2 łyżki miodu,
- 1 porcja sosu taratour (sos z czosnku, cytryn, soli i pasty tahini),
- 2–3 łyżki za’ataru (mieszanka zmielonych ziaren sezamu, tymianku, sumaku i soli)
- do podania: natka pietruszki lub kolendra,
- pestki granatu
Jak przygotować pieczoną dynię?
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Dynię myjemy i kroimy w 2-centymetrowe plastry. Następnie skrapiamy je oliwą z oliwek i pieczemy 25–30 minut.
- Migdały lub orzechy włoskie mieszamy z miodem i wstawiamy do piekarnika na 5–7 minut, żeby się skarmelizowały.
- Upieczoną dynię przekładamy na talerz, skrapiamy sosem taratour, posypujemy za’atarem, pokruszonymi orzechami, pestkami granatu i świeżymi ziołami. Podajemy od razu.
Rada : karmelizowane orzechy są tak dobre, że spokojnie możecie zrobić ich nawet 2 szklanki i podać je w miseczce do podjadania.
Samar Khanafer – uczestniczka MasterChef
Autorka książek kulinarnych Samar Khanafer znana jest m.in. jako uczestniczka trzeciej edycji programu MasterChef Polska. Jej polsko-libańskie pochodzenie oraz zamiłowanie do gotowania szybko zaowocowało kulinarnymi sukcesami.
Ma na swoim koncie kilka bestselerów: „Szafran, mięta i kardamon” oraz „Hummus, za’atar i granaty”. Uznawana jest za ekspertkę kuchni bliskowschodniej.
Czytaj również: Jesienne ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi. Kusząco pachnie cynamonem i wprost rozpływa się w ustach
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Gotuj smacznie i zdrowo!
Te produkty to fat burnery
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?